Ако правилно съм разбрала питането - СОЛ упражнавя дейност и има подедено приложение за 50% от обезщетението до 410-тия ден. Сега ще прекрати получаването на това обезщетение - с подаване на промяна в обстоятелствата (защото има подадено и се променя крайния срок) и ще подаде нови документи за получаване на 100% от обезщетението до 410-тия ден.

Точно така!

Благодаря на включилите се в темата!
Хубава вечер!
Нямам предвид окд5, а промяна в рамките на приложение 11. Питането е дали да бъде промяна в обстоятелствата или трябва да се подаде съвсем ново приложение.
Здравейте, Моля за съвет.
След изтичане на болничен за 135 дни, СОЛ подава приложение 11 за изплащане на обезщетение (вид) "при неизползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни по чл.50а от КСО." и получава 50% от определеното обещетение за майчинство докато изпълнява дейност.
Преди изтичане на 410-те дни, СОЛ временно прекъсва дейност. Това като промяна в обстоятелствата ли се подава (част II на вече подаденото приложение/документ) или като нов документ (с нови основни данни), със съответния вид обещетение "при бременност и раждане за остатъка до 410 дни..." и попълена част I.
Благодаря ви!
Благодаря ви!
Ако позволите и още един допълнителен въпрос - здравните осигуровки (4,8%) за 13-те дни болничен, върху минимума от 710 ли трябва да се изчислят или ако съм избрала да се осигурявам на реалния доход трябва да е върху 750?
Благодаря!
Здравейте,

СОЛ е отработило 10 от 23 работни дни в месеца. Останалите 13 е било в болничен. Осигурява се за ОЗМ върху реалния доход (след приспадане на нормативно признати разходи).
Получен е приход от 1000 лв в този месец. След приспадане на нормативно признати разходи сумата е 750 лв.

Доколкото прочетох в други теми т. 21 от Д1 трябва да се изчисли по следния начин: 10/23*750 = 326.09

Въпросът ми е при изчисляване на последващо майчинство, какъв осигурителен доход ще бъде взет за този месец, ако Д1 се подаде с тази сума в т. 21?

Благодаря!
Здравейте,

Самоосигурявам се като лице, работещо на свободна практика от месец март (дейността стартира от 21.03. след регистрация в НАП).

Желанието ми е да се осигурявам на максимално възможния осигурителен доход.

В същото време от изчетеното до тук разбрах, че е много важно, внесените осигуровки да не бъдат повече от реалния осигурителен доход, защото в противен случай ще се наложи връщане на средства след подаване на годишната данъчна декларация.

Моля за съвет относно следните въпроси:

1) При изчисляването на месечни осигуровки върху реалния доход, приспадат ли се първо нормативно признатите разходи (от 25%) за дейността?

2) За месец Март в Декларация 1 съм подала следните данни (използвала съм приложението на НАП за генериране на текстови файл за импорт):
В т. 14.1. (ден от, който осигуряването е възникнало) - 21.
В т. 15.1 - 31
В т. 16 (дни в осигуряване) - 0 9 0 0
В т. 21 обаче е вписана получената пълна сума за Март, а не 9/22 от сумата (само за дните в осигуряване)
Съответно са внесени осигуровки и авансов данък за първо тримесечие върху пълната сума, а не върху намалената заради по-малкото дни в осигуряване.

Какви коригиращи стъпки е нужно да направя към днешна дата?

Благодаря ви предварително!
Ралица